5 voordelen van gespecialiseerde executive search.

Size matters. Maar is groter ook beter als het gaat om executive-search-bureaus? In het blog van deze maand: 5 voordelen van werken met een kleine, gespecialiseerde search-boutique. 

Dit klinkt uit onze mond natuurlijk als “Wij van WC-Eend…”. Toch is het voor onze opdrachtgevers, allemaal bedrijven die werken met nieuwe informatietechnologie, een relevant onderwerp. We zien dat veel bedrijven hun groeiambities niet waar kunnen maken omdat ze simpelweg niet de juiste mensen kunnen vinden. Iedereen vist in dezelfde kleine vijver met talent en veel – vooral jongere – bedrijven hebben te weinig bekendheid om de juiste mensen aan te trekken. Bovendien hebben niet alle interne recruitmentafdelingen de tijd, de capaciteit of het netwerk om alle vacatures zelf te vullen. Externe partijen kunnen dan een oplossing zijn. Maar kies je dan voor een executive-search-bureau uit de traditionele big 5 of voor een boutique?

Hieronder een paar belangrijke voordelen van een boutique-benadering op een rij:

  1. Toegang tot de juiste kandidaten. De partners van kleine, gespecialiseerde bureaus hebben een groot netwerk in hun vakgebied en spreken de taal van kandidaten. Daardoor zijn ze geloofwaardiger als gesprekspartners dan generieke search-consultants. Bovendien worden boutiques in hun toenadering van kandidaten nauwelijks beperkt door zgn. off-limits. Dat zijn (al dan niet stilzwijgende) afspraken tussen een search-bureau en een opdrachtgever dat het search-bureau bij de opdrachtgever geen werknemers benadert voor een derde opdrachtgever. Grote bureaus, met een lange klantenlijst, vissen dus per definitie in een kleinere vijver.
  2. De onverdeelde aandacht van de partners. Boutiques hebben doorgaans minder opdrachten per partner en zijn voor hun bestaansrecht volledig afhankelijk van hun completion rate, die gemiddeld hoger ligt dan bij grote bureaus. Dat vertaalt zich concreet in meer persoonlijke aandacht van de partner voor de opdrachtgever en een volledige focus op de zoektocht naar de juiste kandidaat voor de job.
  3. Trusted partner. Boutiques zijn écht een trusted partner voor opdrachtgevers die willen groeien of een urgente vacature hebben. In de complexe en snel veranderende wereld van de nieuwe IT willen opdrachtgevers in de markt worden vertegenwoordigd door iemand die hun organisatie, hun cultuur en hun business kent en begrijpt. Dan kom je eerder uit bij een doorgewinterde partner van een boutique dan bij een team van junior search-consultants bij een grote headhunter die de hele dag de telefoons bemannen.
  4. De partners doen alles zelf. Bij kleine search-bureaus zijn de partners van A tot Z betrokken bij het zoekproces. Ze doen de intake met de opdrachtgever, voeren alle gesprekken met de kandidaten en zorgen dat de plaatsing netjes wordt afgehandeld. Dat zorgt voor consistentie en kwaliteit in het proces. Bij grote bureaus verdwijnen de ervaren mensen vaak uit beeld op het moment dat de gesprekken met kandidaten beginnen. Terwijl daar de crux van het zoekproces zit.
  5. Transparant search-proces en heldere communicatie. Dit punt is in lijn met de vorige. Grote bureaus verkopen vaak methodologieën met ronkende merknamen, die de junioren die de search uitvoeren vervolgens negeren. Partners bij boutique-firma’s hebben doorgaans meer aandacht voor de search en rapporteren transparanter en met meer detail – tot op het niveau van alle individuele kandidaten die in het proces benaderd zijn.

Bovenstaande opsomming is niet uitputtend. We zouden bijvoorbeeld kunnen toevoegen dat boutiques niet zo zijn gebrand op upselling als grote bureaus. Of dat gespecialiseerde boutiques een intrinsiek enthousiasme hebben voor hun vakgebied dat moeilijk te evenaren is voor generieke spelers.

Uiteindelijk gaat het erom dat we geloven in een boutique-benadering van executive en professional search. We gaan graag het gesprek aan met organisaties die serieus werk maken van nieuwe IT en die ook de voordelen inzien van zo’n benadering. Is dit interessant voor u? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende introductie via info@www.newtechnologysearch.com of bel met onze partners Bart Greve (06 57825904) of Gijs van Kampen (06 22034876).

.