New tech job van de maand: cloud architect

In aflevering twee van mijn serie blogs over functies die het verschil maken in nieuwe IT: de cloud architect. Cloud architects spelen een cruciale rol in organisaties die naar de cloud gaan of daarin doorontwikkelen. Ze behoren tot de meest gewilde en schaarse IT-professionals op de arbeidsmarkt. In dit blog leg ik uit waarom. 

Wat is een cloud architect?

Cloud architects zijn in hun organisatie of bij hun klant verantwoordelijk voor de succesvolle transitie naar de cloud en de doorontwikkeling daarna. Hoe ze daar invulling aan geven verschilt van organisatie tot organisatie. Aan de ene kant van het spectrum vind je cloudtechneuten die een omgeving of applicatie naar cloud A, B of C brengen. Aan de andere kant vind je cloud architects die als hoogste (of een-na-hoogste) IT’er op een meer strategisch niveau acteren. Deze groep geeft op basis van de business-strategie van een bedrijf richting aan de cloudstrategie. Ze brengen in kaart welke voordelen en risico’s de gang naar de cloud met zich meebrengt. En ze adviseren over architectuur, platformen, integratie, datasecurity en alle andere zaken die nodig zijn om naar de cloud te migreren. Bij bedrijven die al in de cloud zijn, richten cloud architects zich op het verder ontwikkelen van de interne IT-organisatie en adviseren ze over nieuwe, innovatieve operating- en service-modellen

Wat zijn belangrijke skills die cloud architects moeten hebben?

Cloud architects beschikken over een unieke mix van technische en niet-technische skills. Dat zie je vaak bij typische new tech jobs. Bedrijven vragen kandidaten in ieder geval om een stevige technologische basis. Veel vacatures hebben een behoorlijk boodschappenlijstje met gewenste technologische skills. Denk: software engineering, cloud infrastructure design, kennis van één of meerdere programmeertalen, certificeringen voor AWS, Google of Azure, etc. Maar daarnaast moet een cloud architect ook goed ontwikkelde strategische, communicatieve en leiderschapsvaardigheden hebben. Hij of zij moet een business case opstellen én verkopen, leiding geven aan interdisciplinaire teams en interne stakeholders meekrijgen in transities. Het is juist deze combinatie van noodzakelijke skills die goede cloud architects zo schaars maakt.

Wat verdienen cloud architects?

Het antwoord is: dat hangt ervan af. Strategische cloud architects die op of net onder het niveau van de CIO opereren verdienen meer dan gespecialiseerde cloudtechneuten. Maar ervaren cloud architects worden goed beloond. De salarisrange ligt, afhankelijk van ervaring en niveau, gemiddeld genomen tussen de € 80K en € 120K.

Geïnteresseerd?

New Technology Search heeft regelmatig mooie vacatures voor cloud architects. Substantiële rollen bij mooie organisaties. Neem voor meer informatie contact op met Bart Greve, partner van New Technology Search via bartgreve@www.newtechnologysearch.com of 033 – 303 77 88.