Casus: een Manager ICT voor GGN

Hoe New Technology Search voor GGN een ervaren Manager ICT vond om een grote transitie naar de volgende fase te leiden

De debiteur centraal, niet het dossier

GGN is een grote, landelijk opererende gerechtsdeurwaarder. In een sector waar van oudsher debiteurendossiers centraal staan, is GGN een voorloper die de transitie naar een volledig debiteurgerichte organisatie heeft ingezet. Het bedrijf gelooft dat een persoonlijke benadering van debiteuren – en van hun betalingsproblemen – leidt tot betere resultaten dan het geautomatiseerd versturen van facturen en aanmaningen.

Toen GGN dit traject begon, werd er gewerkt met legacy-systemen voor dossiergericht werken. Om klantgericht te werken moest het bedrijf zijn hele IT- landschap opnieuw inrichten, met een prominente plek voor een cloud-based CRM- platform.

Technologie draait om mensen

GGN was zich er vanaf de start van bewust dat ze er met alleen technologie niet zouden zijn. Er was een ervaren IT-manager nodig om de transitie in goede banen te leiden én om te werken aan de interne acceptatie van een nieuwe manier van werken en een nieuw IT-systeem.

Een zeer schaars profiel
<p>GGN probeerde bij de start van de transitie zelf de vacature voor Manager-ICT in te vullen. Al snel werd duidelijk dat het om een lastige vacature ging. De nieuwe Manager-ICT moest om te beginnen ervaring hebben met het realiseren van strategische transities naar de cloud. Maar ook: een nieuwe IT-afdeling neerzetten, weerstand in de organisatie wegnemen, interne en externe stakeholders managen. Professionals van dat kaliber zijn er weinig in Nederland. Toen de eigen zoektocht naar een nieuwe Manager-ICT niet tot het gewenste resultaat leidde, werd New Technology Search ingeschakeld. New Technology Search had voor GGN eerder een Application Specialist gevonden en mocht nu ook aan de slag om deze sleutelpositie in te vullen.</p>
<p>GGN en New Technology Search gingen een wederzijdse commitment aan om de juiste kandidaat te vinden. Ondanks de dunne spoeling in de markt zetten beide partijen onverminderd door. Na een intensieve zoektocht werd een ervaren en zware kandidaat gevonden en benoemd voor de rol. Met de nieuwe Manager ICT kan GGN zijn transformatietraject naar het volgende stadium brengen en het IT-systeem doorontwikkelen.</p>

Het gaat allemaal om de mensen die dit aan het doen zijn. Waar gaan we heen met zijn allen? Hoe komen we als team los van het verleden en houden we het systeem flexibel voor toekomstplannen? Hoe gaan we om met de weerstand die zo’n verandering onherroepelijk oproept in de organisatie? Hoe houden we de energie erin tijdens de jaren dat we hiermee bezig zijn? De menselijke factor is cruciaal tijdens zo’n grote transitie.

Willem Bieshaar
Chief Financial Officer, GGN