Hoe te handelen op de arbeidsmarkt in 2023

Dit blog is geen traditionele vooruitblik naar 2023. In plaats daarvan wil ik graag kijken hoe de arbeidsmarkt voor nieuwe IT er nú bij staat, en wat je als werkgever kan doen om ervoor te zorgen dat je team zo sterk mogelijk uit deze magere maanden komt.

Op het eerste gezicht lijkt de situatie op dit moment weinig rooskleurig. Bij meerdere high profile technologiespelers, zoals Salesforce en Amazon, zijn grote ontslagrondes geweest. De afkoeling van de markt, die vorig jaar in de VS begon, werd in de laatste maanden van 2022 ook in Nederland voelbaar. Vanaf eind 2022 zagen we steeds vaker dat vacatures ‘on hold’ gingen, contracten niet werden verlengd of mensen tijdens hun proeftijd ontslagen werden.

Tegelijkertijd zijn er in tal van segmenten van de IT-markt meer openstaande jobs zijn dan ooit tevoren. Dat roept natuurlijk de vraag op hoe zich dat verhoudt tot grote ontslagrondes en hiring freezes.

Wat is er aan de hand in de markt?

Om te beginnen is de rente de afgelopen tijd enorm gestegen. Toen de rente laag was konden technologiebedrijven massa’s mensen aannemen met gratis geld. Ze hebben toen te veel mensen aangenomen – ‘talent hoarding’ noemen Amerikanen dat. Nu de budgetten krimpen met soms wel dertig procent, moeten grote aantallen mensen er weer uit.

Daarnaast mochten bedrijven die tijdens de coronaperiode overheidssteun kregen lange tijd geen mensen ontslaan. Toen de pandemie voorbij was, gingen boventallige werknemers er alsnog uit.

Er heeft, kortom, een noodzakelijke marktcorrectie plaatsgevonden. Dan blijft de vraag open staan hoe de markt er nu werkelijk voor staat.

Vooruitzichten

Laat me beginnen te kijken naar de vooruitzichten van de technologiemarkt in het algemeen. De meeste economen, commentatoren en analisten zijn het erover eens dat we in een onrustige en onzekere wereld leven. Maar verschillende analisten, waaronder die van Deutsche Bank en Citi, denken dat de technologiemarkt na een dip in de eerste maanden van 2023 in de loop van het jaar weer aan zal trekken.

Hun verklaring daarvoor is simpel: de wereld bevindt zich midden in een digitale transitie en er zijn en blijven veel gespecialiseerde en goedgekwalificeerde mensen nodig om die succesvol uit te voeren. Maar ook voor de energietransitie en andere maatschappelijke transities zijn IT’ers nodig.

De vooruitzichten voor de arbeidsmarkt voor nieuwe IT zijn navenant. Alhoewel de situatie natuurlijk niet overal hetzelfde is, is de vraag naar mensen in tal van niches structureel groter dan het aanbod. Sprekende voorbeelden daarvan zijn AI, cyber security, smart mobility, fintech, data analytics, SaaS, blockchain en low code – vooral in het enterprise domein. Ik doe geen gewaagde voorspelling als ik zeg dat we in Nederland voor bovengenoemde gebieden nooit genoeg mensen gaan hebben komende jaren.

Wat betekent dit voor werkgevers in nieuwe IT?

Naar mijn mening is de kern nog steeds: het beste talent vinden voor functies die bijdragen aan het behalen van je strategische doelen. Ook nu. Zodat je geen onnodige ballast aan boord brengt in de komende moeilijke maanden, maar ook geen kansen mist met het oog op de omslag die onherroepelijk gaat komen.

In de regel zijn de beste profielen niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Search wordt daardoor nog arbeidsintensiever. Bovendien zijn er door ontslagrondes en hire freezes veel meer kandidaten op de markt. Ook dat betekent meer werk om het kaf van het koren te scheiden.

Wees kritisch en creatief

Het is voor zowel werkgever als kandidaat de kunst om nu kritisch te blijven. Alleen met de juiste keuze behaal je succes – en aan beide kanten moeten partijen de neiging voorkomen zich te laten leiden door opportunisme. Bij werkgevers heeft dat doorgaans de vorm van mensen aannemen die zich melden, en bij werknemers van het aannemen van een baan omdat de schoorsteen moet roken.

Als werkgever in de nieuwe IT moet je van een afstand durven kijken naar je groeiplannen en jezelf afvragen of de gewenste groei überhaupt wel gerealiseerd kan worden met de capaciteit in de markt. Directeuren en ondernemers moeten het aandurven om creatieve oplossingen te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van team extension of een andere nearshore optie.

Als strategische partner van organisaties in nieuwe IT kan New Technology Search helpen om kwalitatieve groei te realiseren en ’the best of the best’ aan boord te brengen. Daarnaast kunnen we helpen om creatieve oplossingen en mogelijkheden tot sourcing te vinden. Ik ga met plezier het gesprek aan met partijen die daarover van gedachten willen wisselen.