Wat opdrachtgevers en kandidaten moeten weten over virtual search

We hebben met New Technology Search inmiddels de eerste kandidaten bij opdrachtgevers geplaatst na een volledig virtueel search-proces. In dit blog deel ik graag onze ervaringen met search-op-afstand.

Laat me beginnen met een algemene observatie. Het proces van executive en professional search is nu volledig virtueel, maar dat was het natuurlijk altijd al voor een groot deel. Het is 2020 en in ons vak maken we volop gebruik van digitale tools. Onder andere om gekwalificeerde kandidaten te identificeren, om vacatures onder de aandacht te brengen van de juiste groep mensen en om te communiceren met kandidaten en opdrachtgevers. Er lag, kortom, al een stevige technologische basis om ons werk op afstand te doen.

De meest ingrijpende verandering is dat nu álle gesprekken die we voeren via Teams, Zoom of Hangouts verlopen. Dat is niet ideaal. Je mist de interpersoonlijke interactie. Opdrachtgevers ondervangen dat door meer tijd en menskracht te investeren in het proces. Ze doen bijvoorbeeld extra videocalls met kandidaten om dieper op de openstaande rol in te gaan of om andere managers en collega’s te betrekken. Een extra gesprek is dus geen motie van wantrouwen, maar een teken dat de opdrachtgever serieuze interesse heeft en de kandidaat zo goed mogelijk wil leren kennen.

Virtuele gesprekken hebben trouwens ook voordelen. Kandidaten hoeven niet meer naar een interviewlocatie te reizen tijdens hun drukke werkweek en er is minder logistiek gepuzzel. Daardoor kunnen we de kandidaten sneller screenen en worden sollicitatiegesprekken sneller ingepland. Voor opdrachtgevers is de doorlooptijd korter geworden en voor kandidaten is het proces minder belastend.

Dat wil niet zeggen dat iedereen geschikt is om tijdens de lockdown een nieuwe baan te beginnen. Wie nu aan een nieuwe baan begint, doorloopt niet alleen een virtueel sollicitatieproces, maar ook een onboarding-op-afstand. Dat vraagt om intrinsiek gemotiveerde kandidaten die soepel kunnen instromen in een virtueel team en effectief kunnen werken en communiceren op afstand. Zie je dat niet zitten? Dan is het wellicht beter om voorlopig op je huidige plek te blijven.

Tot slot wil ik graag een opmerking maken over de staat van de arbeidsmarkt, omdat ik daar veel vragen over krijg. Zoals in de meeste sectoren, zijn er sinds april minder vacatures in de IT. Het deel waar wij actief zijn – de bovenkant van de arbeidsmarkt voor nieuwe informatietechnologie – laat een gemengd beeld zien. Een aantal consultancybedrijven voelt op dit moment de druk en heeft hiring freezes afgekondigd. Maar er zijn ook veel technologieclubs die doorgaan met hun plannen en daarvoor ervaren professionals zoeken. Op onze website vind je een overzicht van mooie, zware IT- en salesfuncties waar we op dit moment mensen voor zoeken: www.newtechnologysearch.com/vacatures.